Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Μία ανθρωποκεντρική Έκθεση Φωτογραφίας του Β. Σακελλαρίδη: Πορτραίτα Τριγλιανών πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή


Η Έκθεση Φωτογραφίας «Πορτραίτα Τριγλιανών πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή» θα φιλοξενηθεί στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης (Γ. Βαφόπουλου 3) από την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, δημιουργημένη με αρχειακή έρευνα και επιμέλεια του Βασίλη Σακελλαρίδη, με την υποστήριξη του Δήμου της Θεσσαλονίκης, του Δήμου Νέας Προποντίδας και του Συλλόγου των Απανταχού Τριγλιανών.. Τα εγκαίνια της Έκθεσης είναι προγραμματισμένα για την Τρίτη 10 Μαρτίου, στις 7μμ.



Η Έκθεση, απόλυτα ανθρωποκεντρική, αναζητά τα πρόσωπα στην κοινωνία της ελληνικής κοινότητας της Τρίγλιας, στη Βιθυνία της Μικράς Ασίας. Μιας κοινότητας που το 1922 έπαψε ξαφνικά να υπάρχει με τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής.

Οι αφηγήσεις των προσφύγων από την Τρίγλια –αλλά και η ανάγκη διάσωσης της ταυτότητας- οδήγησαν στη συλλογή αυτού του φωτογραφικού υλικού. Εκατό χρόνια αργότερα ζητάμε να διασταυρώσουμε το βλέμμα μας με εκείνο των κατοίκων της Τρίγλιας και να προσπαθήσουμε να αγγίξουμε τις καρδιές τους. Προσπαθούμε να αφουγκραστούμε όσα έχουν να μας πουν, πριν οι ίδιοι ζήσουν τον εφιάλτη της προσφυγιάς το 1922, στις νέες τους πατρίδες.
Η Έκθεση θα είναι ανοικτή μέχρι τις 28 Μαρτίου 2020, 9:00-14:00 και 17:00-21:00.
Οι φωτογραφίες του album που μπορείτε να βρείτε στον ΣΥΝΔΕΣΜΟ
προέρχονται από την από 2/11/2018 αντίστοιχη έκθεση, για πρώτη φορά, στο πολιτιστικό κέντρο του Συλλόγου των Απανταχού Τριγλιανών στην Νέα Τρίγλια.  Είχε γίνει τότε το αδιαχώρητο, με όλα τα επιφανή στελέχη της τριγλιανής κοινωνίας.
Ο Βασίλης Σακελλαρίδης, με την χαρακτηριστική του επιμέλεια και μεράκι έφερε σε πέρας το δύσκολο έργο της συγκέντρωσης και τεκμηρίωσης του φωτογραφικού υλικού, καθώς και οργανωτικά θέματα απαραίτητα για την σημαντική έκθεση. Η εργώδης του αφοσίωση κατέληξε σε  αυτό το πλούσιο και μελετημένο σε βάθος αποτέλεσμα.
Με μεγάλη χαρά φωτογραφηθήκαμε δίπλα στην φωτογραφία των κοινών μας προγόνων, από το μακρινό 1915: της οικογένειας του παππού του Βασίλη Σακελλαρίδη-Παπαμπαρουξή (που τόσο του μοιάζει…) και της συζύγου του Χρυσαυγής Γιακουβάκη, έχοντας μπροστά τους τα παιδιά τους Μαρίκα και Σταύρο (ο πατέρας του Βασίλη). Ο  Σταύρος Σακελλαρίδης, θείος για τον οποίον ο πατέρας μου έτρεφε εξαιρετική εκτίμηση,  έμενε με την οικογένειά του στην Θεσσαλονίκη όπου και τους συναντούσαμε, στο σπίτι τους πίσω από τον Αγ. Δημήτριο.  Ο Βασίλης κατόπιν, είναι αυτός που έχει κάνει την σχεδίαση και συμπλήρωση του πολυδαίδαλου γενεαλογικού δένδρου των συγγενών μας, προσθέτοντας συνεχώς νέες εγγραφές και λεπτομέρειες. 
Θείε Βασίλη Σακελλαρίδη, σε ευχαριστούμε με πολλή συγκίνηση για το έργο σου αυτό.  
Είμαι σίγουρη  η νέα Έκθεση θα έχει την ανάλογη ανταπόκριση στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Ζωγραφιά (Έφη) Γιακουβάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιάννης Σταθόπουλος: Καλωσορίζουμε την Έφη-Ζωγραφιά Γιακουβάκη στη «Νίκη των Πολιτών»

Καλωσορίζουμε την Έφη Γιακουβάκη στη «Νίκη των Πολιτών».   Γιάννης Σταθόπουλος: «Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε οτι η Εφη-Ζωγραφιά Γιακου...