Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Η εισαγωγική μου ομιλία στο στρογγυλό τραπέζι της ‘Γιορτής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας’, 20 Απριλίου 2019


Στη Γιορτή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το διάστημα 18 – 21 Απριλίου 2019, στο χώρο του πάρκου Καραμανλή, δίπλα στην εκβολή του Μεγάλου Ρέματος, έκανα την εισαγωγική ομιλία στην κεντρική συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα «Άνθρωποι και Ρέματα στην Αττική του σήμερα». Διοργανωτής της Γιορτής ήταν η ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ.


Το στρογγυλό τραπέζι πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Απρίλη, 6-8 το απόγευμα, στο καφέ «The Park», με την ενεργή παρουσία μεγάλου αριθμού πολιτών. Καλεσμένοι ήταν ο Κώστας  Βουβαλίδης, γεωμορφολόγος – Αν.Καθηγητής ΑΠΘ, ο Μαρτίνος Γκέτλιχ, βιολόγος-περιβαλλοντολόγος, ο  Ηλίας Ταρναράς, μηχανικός υδραυλικών έργων και ο Νίκος Σίμος, δασολόγος

Ακολουθεί η ομιλία μου, που έκανε την εισαγωγή στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε:

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά μου που με καλέσατε και βρίσκομαι εδώ, σε αυτόν τον σημαντικό αγών α για την περιοχή μας. Η Γιορτή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας είναι η καλύτερη Γιορτή και για τα γενέθλιά μου, που τυχαίνει να είναι σήμερα, και με  την ευκαιρία να πιούμε και μία ρακή…
Είμαστε όλοι εμείς εδώ σήμερα για να μιλήσουμε και να υποστηρίξουμε το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Τη φυσική λειτουργία του και την ζωή που φιλοξενεί.
Και μαζί με αυτό, να υποστηρίξουμε εμάς τους ίδιους, την πόλη της Ραφήνας,  τα  πολύτιμα στοιχεία, φυσικά και ανθρωπογενή, που κάνουν τη ζωή στον τόπο αυτόν αξιοβίωτο, άξιο να τον ζεις.  
Πόσες εικόνες πόλεων έχουμε να θυμηθούμε, όπου η επαφή με το ποτάμι είναι η πιο ωραία ανάμνηση, ο πιο ελκυστικός περίπατος, η στιγμή που μας αποφορτίζει από το καθημερινό άχθος.
Τα ρέματα, τα ποτάμια και οι φυσικοί χώροι αναδεικνύουν τις πόλεις τους όταν οι άνθρωποι κάνουν το ορθολογικό απλά, να φροντίζουν και να αναδεικνύουν τη φύση που τους περιβάλλει και συνεχώς τους προσφέρει.
Στην περίπτωση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, όπως έχει φανεί με κάθε τρόπο στη διοργάνωση αυτήν, έχουμε έναν πολύτιμο φυσικό πόρο.
Είναι ένα κοινό αγαθό Περιφερειακής αξίας και σημασίας. Αφορά όλη την Αττική.
Μας προσφέρει παροχέτευση του υγρού φορτίου από μία πολύ εκτεταμένη γεωγραφικά περιοχή, διατήρηση πλούσιας βλάστησης, πολυσύνθετο οικοσύστημα  για πληθώρα ειδών ζωής.
Μας προσφέρει την δροσιά, σαν κανάλι που φέρνει δροσερό άνεμο.
Μας προσφέρει το οξυγόνο, το φιλτράρισμα του αέρα και των νερών.
Ας αναλογιστούμε την επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης μας μετά την τεράστια καταστροφή του περσινού καλοκαιριού. Τα επόμενα καλοκαίρια πλέον στη Ραφήνα, με κατακαμένη και ξερή την βόρεια πλευρά της, τι θερμοκρασίες θα έχουν; Τι ποιότητα αέρα;
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ραφήνας, αυτό που την έκανε ελκυστική στους επισκέπτες και αγαπημένη στους κατοίκους της, σε σχέση με άλλες πόλεις, ακόμη και κοντινές, είναι το φυσικό της περιβάλλον.
Το μπλε και πράσινο του τοπίου της.
Το πράσινο στην βόρεια πλευρά δυστυχώς καταστράφηκε. Από τύχη ίσως δεν συνεχίστηκε η καταστροφή και προς την νότια πλευρά. Αυτή που ακόμη καμαρώνουμε πράσινη, κατάφυτη και όμορφη. Ας μην συμβάλλουμε σε μία ακόμη καταστροφή που θα σημαίνει το τελειωτικό χτύπημα στην πόλη μας.
Το άλλο συγκριτικό πλεονέκτημα με το οποίο αναγνωρίστηκε η Ραφήνα είναι ο πολιτισμός της. Με στοιχεία ριζωμένα στον τόπο αυτόν από την προϊστορία αλλά και με σημαντική παρουσία και σήμερα. Με ανθρωπιά, νόηση, ποιότητες και αξίες.
Ποιος πολιτισμός δεν θα σεβόταν το ενδιαίτημά του, το σπίτι του το ίδιο, το μέλλον μέσα σε υγιή πλαίσια.
Ποιος αποφασίζει για όλα αυτά; Πόσο ρωτήθηκαν οι κάτοικοι για τις κεντρικές αποφάσεις;
Στο αντίστοιχο μάθημα στο Πολυτεχνείο διδάσκεται η αναζήτηση των ρεμάτων μέσα στο χώρο, για να τα απολαμβάνουμε, να προσποριστούμε ζωή από αυτά. Να τα αναζωογονούμε και μέσα στις πόλεις και να  τα αποκαλύπτουμε δημιουργώντας εστίες ποιότητας ζωής και αναψυχής. 
Λένε ότι το Ρέμα είναι μια εμμονή των «Οικολόγων».
Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια.
Είναι κεντρικό ζήτημα ενός ορθολογικού αναπτυξιακού σχεδιασμού.
Πρόσφατα μάλιστα βρέθηκα στο κέντρο της Αθήνας, σε μία σημαντική Επιστημονική Εσπερίδα των ανθρώπων που σχεδιάζουν και παίρνουν τις αποφάσεις στα ζητήματα αυτά από την Κεντρική Διοίκηση.
Και τι αποκάλυψη! Λέγανε ακριβώς τα ίδια με εμάς.
Και ανέφεραν μία αρνητική πρακτική : Τους σχεδιασμούς για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας.
Μάλιστα, στην συνάντηση αυτή, παρών ήταν και εκπρόσωπος της Περιφέρειας, οποίος στις ερωτήσεις τους δεν μπορούσε να διατυπώσει ούτε ένα απλό επιχείρημα υπέρ του έργου.
Ναι, το θέμα είναι ξεκάθαρο! Είναι ένα εργο καταστροφικό για την περιοχή και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, ξεπερασμένο, καταστροφικό για το οικοσύστημα, ιδιαίτερα επικίνδυνο για την Πολιτική Προστασία. Και το οποίο θα κοστίσει μάλιστα το 5%ο (τοις χιλίοις) του ΑΕΠ της χώρας.
Σε αυτό το έργο είμαστε όλοι ξεκάθαροι. Πιο ξεκάθαροι δεν γίνεται – και λέμε ΌΧΙ.
Εμείς έχουμε επιχειρήματα, πολλά και τεκμηριωμένα.
Θα τα ακούσουμε στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Ζωγραφιά (Έφη) Γιακουβάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιάννης Σταθόπουλος: Καλωσορίζουμε την Έφη-Ζωγραφιά Γιακουβάκη στη «Νίκη των Πολιτών»

Καλωσορίζουμε την Έφη Γιακουβάκη στη «Νίκη των Πολιτών».   Γιάννης Σταθόπουλος: «Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε οτι η Εφη-Ζωγραφιά Γιακου...